Aktualno

<< < 1 ... 10 ... 18 19 20 21 22 23 24 ... 30 ... 40 ... 50 ... 60 ... 62 > >>
 

OLIVER SACKS (9.7.1933 – 30.8.2015)

30.08.2015 12:53
Zaradi bolezni je umrl angleški nevrolog, ki je deloval v ZDA. Posvečal se je opisovanju različnih nevroloških stanj in njihovih posledic na vsakdanje življenje svojih pacientov. V slovenščino prevedena knjiga Mož, ki je imel ženo za klobuk med drugim opisuje zanimiv pojav agnozije:

»... Pokazal sem mu naslovnico z neprekinjeno širjavo saharskih sipin. „Kaj vidite tule?“ sem vprašal. „Vidim reko,“ je rekel. „In gostišče z obvodno teraso. Na njej so ljudje pri večerji. Tu pa tam vidim pisane sončnike.“

Pogled, če je bil to pogled, mu je segal tik mimo platnice nekam v zrak, kjer je konfabuliral neobstoječe podrobnosti, kot da bi ga bilo pomanjkanje podrobnosti na dejanski podobi sililo, da si umišlja reko in teraso in pisane sončnike. Gotovo se mi je videlo, kako zaprepaden sem, on pa je bil po vsem sodeč mnenja, da se je kar dobro odrezal. Na obrazu je imel sled nasmeška. Očitno se mu je zazdelo tudi, da je pregleda konec, kajti ozirati se je začel po klobuku. Segel je z roko vstran, prijel ženino glavo in jo poskusil sneti, da bi si jo nataknil. Kazalo je, da ima ženo za klobuk! Ženin izraz na obrazu je govoril, da je takih reči že vajena…«

Na spodnji povezavi vas vabimo k branju članka v Delu iz leta 2009, kjer so navedene nekatere podrobnosti njegovega dela.
http://www.delo.si/clanek/95573
 
 

Pohodništvo - Mengeška koča

28.08.2015 14:23
Lepo ohranjena zelena narava je v Sloveniji dostopna na skoraj vsakem koraku, zato se uporabniki Centra Korak, predvsem v toplejšem delu leta, radi udeležujejo pohodov v hribe, kakršnji je bil danes na Mengeško kočo. Cilji pohodništva so: prenašanje naučenega pri terapijah v zunanje okolje, zadovoljevanje osnovnih potreb po gibanju, pridobivanje gibalnih izkušenj, razvoj ali ohranjanje fizične kondicije, izboljšanje koordinacije gibanja, krepitev mišic, vključevanje v okolje, spodbujanje komunikacije, navajanje na samoodločanje in aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Ker hoja deluje sproščujoče in pozitivno vpliva na organizem, s tem vpliva na boljše počutje, zmanjšuje stres, napetost. In prav v tem se skriva čar in eden najpomembnejših učinkov pohodništva v Centru Korak.
 
 

Lepote naše okolice - grad Strmol

21.08.2015 12:38
Danes smo 'skočili' proti gradu Strmol, o vtisih petkovega izleta pa so spregovorili uporabniki:

"Okolica je prečudovita za sprehod." (Miro)
"Všeč mi je bil grad, jezero, lokvanji in velike ribe. imajo dober kakav s smetano." (Dejan)
"Na grad Strmol imam lepe spomine...končno je zaživel tudi ta grad, ki ima res lepo urejeno okolico." (Igor)
"Pod gradom je dobra gostilna." (Črt)
"Opazila sem, koliko mladih storžev imajo smreke pod gradom. V jezeru pa so lepi, nenavadni lokvanji." (Irena)
"Lepo. pogrešala sem samo še kakšno žival na travniku. :)" (Renata)
"Vesel sem, ker sem spremenil okolje." (Željko)
 
 

Poletni utrinek

13.08.2015 14:17
Mi smo nazaj.  Ker pa je še vedno poletje in nas avgustovsko sonce razvaja od jutra do večera, smo ob obravnavah pri fizioterapevtki, delovni terapevtki in socialni pedagoginji, pričeli malo bolj lahkotno: z izhodom v Kranj, obiskom Brda pri Kranju in z osvežitvijo na odprtem olimpijskem bazenu… Kot novi pa so prostori rehabilitacijske enote, ki jih krasijo nova okna in sveže prepleskane stene, kar nam bo lepšalo dneve, ko se bo poletje poslovilo.
 
 

Kolesarjenje

16.07.2015 12:27
Kolesarjenje ob aktivni skrbi za ohranjanje fizične kondicije, omogoča tudi vključevanje v okolje,  utrjevanje poznavanja CPP in aktivno preživljanje prostega časa ter s tem povezano boljšo kakovost življenja. Kolesarjenje je zato od pomladi do jeseni ena od pomembnih športno - rehabilitacijskih aktivnosti Centra Korak, udeleženci pa so razvrščeni v dve skupini glede na preostale oz. ponovno osvojene veščine kolesarjenja. Kolesarjenje poteka v paru (uporabnik in spremljevalec) ali v manjših skupinah – ena takih pa je v sredo izvedla lep kolesarski izlet od Kranjske Gore do Belopeških jezer.
 
 

Plavanje na odprtem bazenu v Kranju

10.07.2015 12:26
S poletjem je prišel čas za plavanje na odprtem bazenu v Kranju.

Z nadzorovanim plavanjem (ob zadostnem številu spremljevalnega oseba, uporabi plavalnih pripomočkov in prisotnostjo reševalca iz vode) uporabnike spodbujamo k ohranjanju in razvoju fizične kondicije, omogočamo pa jim tudi aktivno vključevanje v okolje in normalizacijo. Plavanje je odlična oblika vadbe, saj vodni vzgon razbremeni telo stresa, ki običajno deluje na mišice na podlagi gravitacije, kar daje osebi več možnosti gibanja in koordinacije. Plavanje je  med najvarnejšimi fizičnimi terapijami, ker v bazenu ni trdnih površin.

Aktivnost bo potekala od junija do oktobra.
 
 

S študijskim krožkom v Škofji Loki

01.07.2015 10:37
V okviru študijskega krožka Mesta z zgodovino, ki ga počasi zaključujemo, smo v tem tednu obiskali Škofjo Loko. Tekom srečanj v preteklih mesecih pa smo se sprehodili skozi Kranj, Ljubljano (Ljubljanski grad), Planico (trening skakalcev), Bled in Radovljico vključno s Šobcem. V okviru omenjenega študijskega krožka smo spoznavali krajevno zgodovino, ljudi, običaje in navade, ki so povezani s posameznim mestom, koristno pa smo ves čas prepletali tudi s prijetnim in izlete dopolnili s kavico, osvežilno pijačo ali sladoledom.

Več o študijskih krožkih v Centru Korak pa si lahko preberete v naslednjem prispevku: docx(Vedno)_aktualni_studijski_krozki_v_Centru_Korak__Kranj (.docx 842KB)
 
 

Sklepni "telegram" iz Pinete

19.06.2015 07:31
"Komaj lahko verjamemo, pa vendar je res. Danes je že petek in vrnili se bomo domov. Vsem nam je teden res hitro minil, saj smo bili ves čas aktivni. Včeraj nas je obiskal prostovoljec Sandi, ki nam je tudi malo zabrenkal na kitaro...sicer pa smo imeli piknik in ples. Na skorajšnje snidenje!"

P.S. Slike s tabora bodo objavljene predvidoma v ponedeljek na naši FB strani...
 
 

"Telegram iz Pinete 2"

17.06.2015 12:24
"Popoldne smo igrali odbojko na mivki, na plaži smo si punce nalakirale nohte. Večer smo preživeli ob športnih igrah, kjer je bilo res veliko smeha. Danes zjutraj je bilo malo dežja, ki pa nas ni ustavil in smo šli na sprehod. Sedaj pa je že sonce in uživamo na plaži. Zvečer pa se odpravimo v Novigrad..."
 
 

"Telegram" iz Pinete

16.06.2015 08:08
"Jutro! Včeraj smo se kopali in imeli družabni večer s socialnimi igrami in krstom za nove udeležence. Ponoči je lilo, zbudili pa smo se v lepo jutro - nekateri so že na kolesu!"
 
<< < 1 ... 10 ... 18 19 20 21 22 23 24 ... 30 ... 40 ... 50 ... 60 ... 62 > >>

Aktualno

Obisk in trgatev na Borštnikovi domačiji

Center Korak je bil povabljen na trgatev na Borštnikovo domačijo V Cerkljah na Gorenjskem.

Tam sta nas pričakala Tomijeva starša z godbo in lepim ...
08.10.2021

Korakov študijski krožek 2021 - Lutke

V Centru KORAK že od leta 2004 potekajo študijski krožki, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in so sofinancirani s ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se