Aktualno

<< < 1 ... 10 ... 19 20 21 22 23 24 25 ... 30 ... 40 ... 50 ... 59 > >>
 
Vsako leto drugi ponedeljek v februarju obeležujemo Evropski dan epilepsije. Po definiciji epilepsija predstavlja dvoje ali več epileptičnih napadov, med katerima poteče več kot 24 ur, brez jasnega vzroka, pri čemer je epileptični napad definiran s pomočjo začasnih znakov in simptomov, do katerih pride zaradi nenormalne električne dejavnosti v možganih. Epileptični napadi se med seboj ločijo po vrsti, vzrokih, mestu nastanka. Kljub že obstoječemu znanju o epilepsiji, znanstveniki nadaljujejo raziskovanje tega področja in odkrivajo nova dejstva. V nadaljevanju predstavljamo dognanja o avri (klikni tu)
 
 

Gremo na sneg!

12.02.2015 13:55
Redna telesna aktivnost je pomemben element zdravega življenja  po možganski kapi ter po nezgodni možganski poškodbi, zato našim uporabnikom omogočamo širok izbor športnih aktivnosti, v katere se lahko vključujejo glede na svoje interese in sposobnosti. Z aktivnostmi pa sledimo tudi letnim časom, zato v zadnjem obdobju s pridom izkoriščamo snežno belino, ki nam jo je poklonila letošnja zima. To pozitivno vpliva na razpoloženje vseh udeležencev, kar je zaznati tudi v njihovih izjavah:

»Po več letih sem ponovno sankal – bilo je čudovito«
(Iztok)

»Vsi nasmejani smo se spuščali po hribu, posebej še, ker je danes obratovala tudi 'vlečnica'«

(Renata)
 
 

Čisto mimogrede o lepih stvareh

04.02.2015 13:13
V delovni enoti urejamo dva nova prostora. Za delo so poprijeli naši fantje. Prostora sta iz dneva v dan lepša in komaj čakamo, da se bomo tam lahko družili in imeli kreativne delavnice.
 
 

Dubaj - Sandi Novak

30.01.2015 13:52
Sandi Novak je padel, oslepel, vstal, zdaj pa teče proti olimpijadi.

Za Sandija je bila prelomna  noč 4. septembra 2005, ko je ob udeležbi na fantovščini padel in utrpel hude poškodbe možganov. Po poškodbi, ki ga ja zaznamovala za celo življenje (slepota), se je odločil, da bo iz svojega življenja naredil največ kar lahko. Usmeril se je v tek, ki ga pomirja in razveseljuje.

Dobri rezultati v teku so ga letos vodili na  maraton v Dubaj, kjer je za dobre 4 minute izboljšal svoj rekord, ki sedaj znaša 2 uri , 52min in 7 sekund na razdalji 42 km in 195 metrov . S tem  je tudi izpolnil normo za svetovno prvenstvo v Londonu, ki bo 26.4.2015. Tam pa bo poskušal  teci normo za paraolimpijske igre v Rio de Janeiru.

Ob tem se Sandi zahvaljuje vsem, ki mu na njegovi poti stojijo ob strani in mu pomagajo pri uresničevanju njegovih ciljev in želja, še posebno pa profesorju športne vzgoje, Primožu Černilcu, trenerju Romanu Kejžarju in celotni ekipi, Društvu slepih in slabovidnih Kranj in Centru Korak Kranj.
 
 

Srečanje skupine za svojce uporabnikov

Svojce uporabnikov Centra KORAK vabimo na naslednje srečanje skupine za svojce, ki bo v torek, 3. februarja 2015, ob 17. uri v prostorih Centra KORAK.
 
 

Petku na pot...

23.01.2015 14:11
Za nami je nov teden in čeprav se zdi, kot bi se od leta 2014 poslovili šele pred nekaj dnevi, nam bo mesec februar kmalu podal roko. V iztekajočem se tednu smo v Koraku poleg individualnih obravnav in kreativnih tehnik imeli tudi aktivnost športnega plezanja, plavanja in zrcala tedna, dijakinji Srednje zdravstvene šole sta nam v okviru zdravstvenih uric povedali marsikaj zanimivega in koristnega na temo poškodb kosti in sklepov, z izhodom do gradu Kieselstein pa smo pozdravili tudi sonce, ki nas je večkrat plaho poklicalo izza oblakov.
 
 
16.01.2015 09:33
Znanstveniki so v preteklem letu odkrili nekaj novih dejstev o delovanju možganov. Kljub novim odkritjem, pa zaključujejo, da je o delovanju možganov še vedno znanega premalo, da bi iz dejstev nastala vseobsegajoča teorija na področju nevroznanosti.

Več o tem si preberite s klikom tu.
 
 

O označevanju alergenov

14.01.2015 09:01
Ker je v novi uredbi o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom določeno, da morajo biti alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane navedeni najmanj na enem od mest, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list), sta nam v sredo dijakinji SZŠ Ljubljana na zdravstvenih uricah pripravili zanimivo predstavitev s tega področja. Ker nam pravilna prehrana lahko zelo koristi v življenju, je bil njun nasvet ob koncu predstavitve sila preprost: "Pazite kaj jeste!"
 
 

Sankanje na Jezerskem

08.01.2015 13:36
V četrtek smo se v sklopu programa Centra Korak odšli sankat na Jezersko. Z aktivnostjo sankanja smo uporabnikom omogočili terapijo v zunanjem okolju pri njim poznani aktivnosti na primer: odzivanje na senzomotorične držljaje iz okolja, razvijanje variabilnosti gibanja v različnih položajih telesa, izboljšanje skladnosti gibanja in razvijanja ravnotežja. V aktivnosti so uporabniki zelo uživali, zato jo bomo ob ugodnih vremenskih razmerah še ponovili.
 
 

Srečanje skupine za svojce uporabnikov

05.01.2015 13:10
Svojce uporabnikov Centra KORAK vabimo na naslednje srečanje skupine za svojce, ki bo v torek, 6.januarja 2015, ob 17. uri v prostorih Centra KORAK.
 
<< < 1 ... 10 ... 19 20 21 22 23 24 25 ... 30 ... 40 ... 50 ... 59 > >>

Aktualno

01.06.2020

Pridobljene možganske poškodbe

S ponosom sporočamo, da so po dveh letih skupnega dela strokovnih timov Centra Korak in Centra Naprej izšle strokovne podlage za nacionalne smernice ...
29.05.2020

Zahvala

Čas epidemije je prinesel tudi skrb, kako zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Korak nikoli ni ostal brez podpore v družbenem okolju in tudi tokrat ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se