Aktualno

<< < 1 ... 10 ... 20 ... 30 ... 37 38 39 40 41 42 43 ... 50 ... 57 > >>
 

Pripravljamo se na pomlad

16.01.2012 09:56

Novoletno jelko smo že pospravili, kmalu pa bomo tudi okraske v obliki snežakov zamenjali s pomladnimi motivi, zato se s svežimi idejami že pripravljamo na izdelovanje novih izdelkov v toplih pomladanskih barvah.Zelo rada sodelujem pri izdelovanju različnih izdelkov, saj s tem spodbujam razvoj mojih življenjskih opravil.  Rada bi izdelovala različne okraske za veliko noč. Najraje izdelujem izdelke iz papirja in kartona, oblikujem pa jih tudi iz gline. Pri izdelkih sodelujem tudi tako, da dam kakšen predlog.
Nina

Rada bi izdelovala okrasne rože iz papirja in blaga za pomladni čas. Lepljenja ne maram, rada pa strižem.
Maja

Rad sodelujem pri raznovrstnih kreativnih tehnikah, ob katerih se ustvarja dobra klima. Všeč mi je, da se pri izdelovanju izdelkov nič ne priganja, čeprav gre tudi za natančne stvari. Včasih sodelujem z idejami, včasih pa sledim navodilom in idejam drugih.
Matjaž


 
 

Sankanje na Jezerskem

16.01.2012 09:31
Ker sneg naših krajev še ni pobelil, smo v torek zjutraj, 10. januarja, bele strmine iskali na Jezerskem. Med vožnjo po Jezerskem se nam je zdelo, da bomo lahko nabirali rastline, ki so znanilke pomladi, saj o snegu ni bilo sledu. Šele pri jezeru smo dosegli snežno mejo, ki je bila po naših ocenah ravno pravšnja za sankanje, zato smo tam preizkusili naše sani, ideja o nabiranju znanilcev pomladi pa je padla v vodo.Ker smo bili zelo blizu Jezerskega vrha, smo se zapeljali še na 1218 metrov nadmorske višine, kjer smo čez mejni prehod pokukali v sosednjo Avstrijo. Nekaj snega smo na podplatih čevljev prinesli tudi v Kranj, kjer upamo, da nas čim prej razveseli sneg.

 
 

Tudi pozimi gremo na morje

13.01.2012 11:26
Prijetno vreme in morska klima sta nas včeraj zvabila v najtoplejše predele Slovenije. Po zajtrku smo namreč odšli v Piran, ki se v najstarejših zapisih omenja kot Pyrrhanum, za katerega pravijo, da je biser slovenske obale. Na dopoldanskem izletu se nam je pridružila tudi naša gostja, dijakinja iz Avstralije, zato je bil včerajšnji dan tudi multikulturno obarvan. V Piranu smo si ogledali Tartinijev trg, ki je bil nekoč pristanišče za jadrnice in ribiške čolne, danes pa predstavlja ploščad, okrog katere so zgradili pomembne meščanske stavbe. Tu smo imeli priložnost ogledati si mestno gotsko hišo Benečanko, spomenika Giuseppeja Tartinija in cerkev. Sprehodili pa smo se še po obali Pirana, od koder smo imeli razgled vse do sosednje Italije.

Vesela in pestra druščina, topla morska klima ter razgled na širšo okolico so bili ključni za prijetno druženje na slovenski obali.
 
 

Predbožični čas v Koraku

23.12.2011 10:00

Čar veselega decembra je čutiti tudi pri nas, saj smo v zadnjih predprazničnih dneh zopet poskrbeli za pestro dogajanje v Centru KORAK. Obiskali smo praznično okrašeno Ljubljano, priredili srečelov, prejšnji teden pa smo si ogledali razstavo v etnografskem muzeju in s tem poskrbeli za širjenje našega znanja.
V muzeju smo spoznali način življenja dvanajstih etničnih skupin, ki že stoletja živijo v porečju Orinoca v južni Venezueli. Da je odnos teh etničnih skupin do narave povsem drugačen od našega, smo se lahko prepričali z opazovanjem razstavljenih predmetov, ki jih staroselci uporabljajo za sonaraven način življenja. Uporabniki teh predmetov se ravnajo po miselnosti, naj se vse, kar izvira iz deževnega gozda, se tja tudi vrne.


Razstavljenih je bilo okrog 700 predmetov, mi pa smo si najbolj zapomnili njihove obredne maske, šamanske pripomočke, orožje in orodje. Zelo zanimiv se nam je zdel nakit, ki ga sami sestavljajo iz povsem naravnih materialov. Tudi bivališča in ostali predmeti iz njihovega vsakdanjega življenja (glasbila, viseče mreže, čolni, lonci) kažejo na poseben odnos do narave, ki je nam popolnoma tuj. Prav zato tovrstne razstave služijo kot opomin sodobni družbi pri varstvu okolja in zaščiti kulturne dediščine. Za nas je bil obisk vsekakor poučen in z veseljem bomo še kdaj obiskali muzej.

___________________________________________________________________


V sredo, 21. decembra 2011, smo s Korakovci odšli v Ljubljano malo po deveti uri zjutraj. Odšli smo na krajši sprehod po Ljubljani, spotoma pa smo si ogledali še stojnice. Izlet nam je bil vsem zelo všeč in smo bili z njim zelo zadovoljni! V četrtek, 22. decembra 2011, pa smo imeli prednovoletni srečelov. Vsak izmed uporabnikov in zaposlenih je prinesel darilo v protivrednosti petih evrov, nato pa smo iskali srečo in z obračanjem angelčkov izbirali številke in nagrade. Nekateri so morali odgovarjati na vprašanja o božiču in Centru KORAK. Vsem nam je bil srečelov zelo všeč in smo bili na koncu zadovoljni z nagradami!

Roky

 
 

Čajanka z županom, Lionsi in klubovkami

21.12.2011 09:52
V Centru KORAK smo 20. decembra 2011 pripravili čajanko, na kateri so nas obiskali predstavniki Lions kluba Kranj in predstavnice društva Klub En korak več. S čajanko smo predstavili našo dejavnost na drugačen način ter našim partnerjem dali možnost, da se bolje spoznajo z našim delom in našimi uporabniki.Pridružili so se posameznim skupinam (rehabilitacijski in delovni skupini ter zaposlitveni enoti) in skupaj z nami ustvarjali. več...
 
 

Klepet s pilotko Marijano

13.12.2011 11:42

Ponedeljkovo druženje z Marijano Dežnak nam je pomagalo premagati stereotipno razmišljanje o strogi delitvi poklicev na moško in žensko domeno. Prva poklicna pilotka v bivši Jugoslaviji, ki ima za sabo že več kot 15 tisoč ur letenja, je v času opravljanja svojega poklica velikokrat začutila nezaupanje v njene sposobnosti s strani potnikov in poklicnih kolegov. Vzrok za nezaupanje pa je bil prav spol, ki še danes igra pomembno vlogo pri ocenjevanju uspešnosti in pričakovanj v poklicnem svetu.
Kljub temu sta jo vztrajnost ter ljubezen do letenja pripeljala do krmila enega največjih letal – Boeing 747. Marijana je z obvladanjem več kot 400 ton težkega jumbo jeta dokazala, da spol ni ovira za uspešnost v poklicu, ki si ga posameznik želi opravljati. Pravi, da sta za dosego življenjskega cilja potrebna predvsem volja in vztrajnost.Mi se z njo strinjamo, poleg tega pa smo ji hvaležni za obisk, saj nam je predstavila nam ne preveč poznan poklic iz zanimivega (ženskega) zornega kota.
 
 

Sonce v srcu za Korakovce

12.12.2011 14:36
Kljub slabi vremenski napovedi je v petek, 9. decembra 2011, sonce zopet seglo do naših src.Obiskala nas je skupina Sonce v srcu. Zapeli so nekaj angleških božičnih pesmi in nam zaigrali igro Božični škrat. Na koncu njihovega obiska so iz balonov izdelal še nekaj živali in nam s tem popestril predpraznični čas. Vsem nam je bil njihov obisk zelo všeč.
Roky
 
 
 

Obiskal nas je Tadej Valjavec

08.12.2011 13:44
Včeraj dopoldne smo se v Centru KORAK družili s kolesarjem Tadejem Valjavcem, ki se s tem športom profesionalno ukvarja že od svojih mladih let, z nami pa je delil izkušnje s svoje pestre kolesarske kariere. 34–letni kolesar, ki sicer prihaja iz okolice Kranja, govori več tujih jezikov, od vseh pa mu še najbolj ustreza španščina. Pravi, da je poznavanje tujih jezikov zanj pravzaprav nuja, saj si s tem pomaga pri sporazumevanju v tujih moštvih, s katerimi nastopa na kolesarskih dirkah. več...
 
 

Adi Smolar v Centru Korak

02.12.2011 11:49
Na prvi decembrski dan nas je s svojim obiskom razveselil slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar. Najprej nas je s prijaznimi besedami pozdravil ob prihodu in ob delu v skupini z nami pokramljal. Za ogrevanje pred nastopom je preizkusil svojo kitaro in ker so strune na kitari prijetno zapele, smo se odpravili v dvorano, kjer se je nadaljevalo srečanje z Adijem. Glasbenikova simpatičnost in njegov nastop sta nas spravila v še boljšo voljo, saj smo skupaj z njim zapeli vsem nam dobro poznane pesmi (Dvajset ljubic, Tagada, Rolica papirja, Bognedaj, da bi crknu televizor,…). Tako smo tudi mi ogreli glasilke, Adi pa nam je na koncu dodal, da se z glasbo lahko prežene tudi slabo voljo. Obisk smo zaključili s skupinskim slikanjem, s čimer smo obeležili še en pester dogodek v Koraku.
več...


 
 

Govor veleposlanika Andrewa Pagea

01.12.2011 10:08

Na letošnjem bazarju na Brdu pri Kranju je bil glavni govornik veleposlanik Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki je v zanimivem govoru predstavil stanje v britanskem nevladnem sektorju in poudaril pomen le-tega.

Govor je v celoti objavljen spodaj.


Spoštovane gospe, gospodje, gostitelji in udeleženci v nocojšnjem programu.

Počaščen sem, da lahko nocoj spregovorim nekaj besed, predvsem ker cenim vaše prizadevanje k ustvarjanju boljše družbe in večje družbene blaginje. V Veliki Britaniji je vlada zelo aktivna pri izvajanju tovrstnih programov, predvsem preko projekta Big Society (vizija velike družbe), ki vrača moč posameznikom, družinam, skupnostim in interesnim skupinam in uvaja nov pristop, v katerem vodi spremembe družba, ne država. Naš premier, David Cameron, poziva, naj vsak posameznik prispeva k boljši družbi, in pravi: ”Pomagajte ljudem okoli sebe, dajte jim svoj čas, svoj trud, tudi svoj denar… – le tako bomo postali boljša družba”.


Rad bi vam naštel nekaj podatkov o britanskem sektorju, ki obsega prostovoljstvo, skupnost in socialno podjetništvo, v katerem je zaposlenih preko 500 tisoč ljudi:

·    imamo 900 tisoč organizacij civilne druzbe, ki ustvarijo 160 milijard angleških funtov,

·    naše dobrodelne ustanove ustvarijo 35 milijard funtov vsako leto,

·    naše socialno podjetništvo ustvari 24 milijard letno.


Skoraj 60 odstotkov odraslih sodeluje v dobrodelnih programih, s finančnimi prispevki ali s svojim delovanjem. To pa vodi k večji družbeni koheziji, namreč  kar 87 odstotkov ljudi se preko tovrstnega delovanja počuti povezanega z družbo.


Zelo me veseli, da Zavod Korak sodeluje tudi z Brain Injury Rehabilitation Trust iz Velike Britanije, ki že 20 let pomaga ljudem z možganskimi poškodbami k ponovni vključitvi v družbo, in izboljšanju kvalitete njihovih življenj.  Prepričan sem, da si organizaciji izmenjujeta dragocene izkušnje na tem področju.


Današnji dogodek je dober primer, kako lahko sektor kreativnih industrij uspešno sodeluje v družbeno odgovornih dejavnostih. V Veliki Britaniji je ta sektor zelo pomemben, saj je največji med državami EU. Ta sektor raste hitreje, kot celotno britansko gospodarstvo, in zaposluje preko 2 milijona ljudi.


British Council v Sloveniji si prizadeva za rast kreativnih industrij v Sloveniji. Njihov vodilni program je Young Creative Entrepreneur (YCE) – “mlad ustvarjani podjetnik”, ki nudi podporo mladim ustvarjalcem v kulturi in kreativnem sektorju. Veselim se že, da bom videl njihovega direktorja Jamesa Hampsona, kako se obnese na modni pisti.

 
<< < 1 ... 10 ... 20 ... 30 ... 37 38 39 40 41 42 43 ... 50 ... 57 > >>

Aktualno

Dan odprtih vrat Centra Korak, Kranj!

V Centru Korak, Kranj, bomo imeli v četrtek, 30.5.2019, od 9.30 do 12.00, dan odprtih vrat. Na ta dan vam bomo predstavili naš program, predstavili ...
16.05.2019

Dan za Korakove prostovoljce

Delo prostovoljcev za Center KORAK predstavlja dodatno energijo in pripomore k bolj uspešnemu in raznolikemu programu. Prostovoljcev se tako ne ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se