Aktualno

<< < 1 ... 10 ... 20 ... 30 ... 37 38 39 40 41 42 43 ... 50 ... 57 > >>
 

Potovanje po Nepalu

03.02.2012 14:30
Nina in njena mama sta nam v četrtek, 2. februarja 2012, pripravili slikovno in filmsko predstavitev popotovanja po Nepalu. Predavanje je bilo zelo zanimivo, za vse tiste, ki vas na predavanju ni bilo, pa je Nina svoja doživetja opisala takole…

Predstavitev

Moje potovanje se je pričelo na brniškem letališču, vožnja z letalom pa se je zdela dolga cel dan in celo noč. Spomnim se celo, da sem na letalu poslušala Britney Spears in gledala film Harry Potter. Po Nepalu sem lani potovala z družino, tam smo bili tri tedne, obiskali smo tudi glavno mesto Katmandu in šli na večdnevni treking po hribovju. Za treking smo potrebovali kondicijo, zato sem doma precej kolesarila in telovadila. V Nepalu smo obiskali tudi sorodnike, tam smo z njimi praznovali nekatere praznike. Nepalci se precej razlikujejo od nas, saj so nekoliko manjši, njihova polt pa je temnejša. Poleg tega so izredno prijazni in gostoljubni. Poleg tega se tudi pozdravljajo na drugačen način (s sklenjenimi rokami te pozdravijo z besedo namaste). Tudi hrana je pri njih povsem drugačna, najpogosteje jejo riž ali lečo, vse pa je zelo začinjeno, pikantno. Tega nisem vajena, zato mi je naša hrana bolj všeč. Sreča je, da tudi v Nepalu po restavracijah strežejo evropsko hrano, zato sem tam lahko jedla celo špagete z gobovo omako. Tudi voda je za razliko od naše precej bolj onesnažena. Ogledali smo si budistični tempelj in zgodbo Bude, šli smo tudi v osnovno šolo, kjer smo otroke razveselili s šolskimi potrebščinami. Podnebje je sicer monsunsko, mi smo prišli v mesecu oktobru, ko se tam začenja sušno obdobje. To je najprimernejši čas za obisk Nepala. Potovanje mi je bilo zelo všeč, saj sem videla veliko novih stvari, zato se bom tja verjetno še kdaj vrnila.
Nina
 
 

Dan za kino

26.01.2012 10:14
V četrtek 26. januarja 2012 smo na povabilo ljubljanskega Centra Zarja izpred Koraka odšli v kino že pred deveto uro zjutraj. Odšli smo si ogledat slovensko komično dramo Traktor, ljubezen in rock & roll. Film nam je bil vsem zelo všeč in smo se nazaj v Center Korak v Kranj vrnili točno na kosilo. Vsi smo bili zelo zadovoljni z ogledom filma; hvala Zarja za povabilo!

Roky

 
 

Vabilo donatorjem

19.01.2012 09:37

Na začetku koledarskega leta smo si zastavili nove cilje, na podlagi katerih želimo našim uporabnikom omogočiti čim boljši program rehabilitacije po pridobljeni poškodbi možganov.

Naša osnovna dejavnost se financira iz javnih sredstev,
ki pa ne pokrivajo dodatnih aktivnosti, ki so ključnega pomena za kvaliteten program.

Vabimo vas, da tudi v letu 2012 z donacijami podprete dodatne dejavnosti v Centru KORAK in tako pomagate, da se naši uporabniki čim bolje usposobijo za vsakdanje življenje.

 

 
 

Pripravljamo se na pomlad

16.01.2012 09:56

Novoletno jelko smo že pospravili, kmalu pa bomo tudi okraske v obliki snežakov zamenjali s pomladnimi motivi, zato se s svežimi idejami že pripravljamo na izdelovanje novih izdelkov v toplih pomladanskih barvah.Zelo rada sodelujem pri izdelovanju različnih izdelkov, saj s tem spodbujam razvoj mojih življenjskih opravil.  Rada bi izdelovala različne okraske za veliko noč. Najraje izdelujem izdelke iz papirja in kartona, oblikujem pa jih tudi iz gline. Pri izdelkih sodelujem tudi tako, da dam kakšen predlog.
Nina

Rada bi izdelovala okrasne rože iz papirja in blaga za pomladni čas. Lepljenja ne maram, rada pa strižem.
Maja

Rad sodelujem pri raznovrstnih kreativnih tehnikah, ob katerih se ustvarja dobra klima. Všeč mi je, da se pri izdelovanju izdelkov nič ne priganja, čeprav gre tudi za natančne stvari. Včasih sodelujem z idejami, včasih pa sledim navodilom in idejam drugih.
Matjaž


 
 

Sankanje na Jezerskem

16.01.2012 09:31
Ker sneg naših krajev še ni pobelil, smo v torek zjutraj, 10. januarja, bele strmine iskali na Jezerskem. Med vožnjo po Jezerskem se nam je zdelo, da bomo lahko nabirali rastline, ki so znanilke pomladi, saj o snegu ni bilo sledu. Šele pri jezeru smo dosegli snežno mejo, ki je bila po naših ocenah ravno pravšnja za sankanje, zato smo tam preizkusili naše sani, ideja o nabiranju znanilcev pomladi pa je padla v vodo.Ker smo bili zelo blizu Jezerskega vrha, smo se zapeljali še na 1218 metrov nadmorske višine, kjer smo čez mejni prehod pokukali v sosednjo Avstrijo. Nekaj snega smo na podplatih čevljev prinesli tudi v Kranj, kjer upamo, da nas čim prej razveseli sneg.

 
 

Tudi pozimi gremo na morje

13.01.2012 11:26
Prijetno vreme in morska klima sta nas včeraj zvabila v najtoplejše predele Slovenije. Po zajtrku smo namreč odšli v Piran, ki se v najstarejših zapisih omenja kot Pyrrhanum, za katerega pravijo, da je biser slovenske obale. Na dopoldanskem izletu se nam je pridružila tudi naša gostja, dijakinja iz Avstralije, zato je bil včerajšnji dan tudi multikulturno obarvan. V Piranu smo si ogledali Tartinijev trg, ki je bil nekoč pristanišče za jadrnice in ribiške čolne, danes pa predstavlja ploščad, okrog katere so zgradili pomembne meščanske stavbe. Tu smo imeli priložnost ogledati si mestno gotsko hišo Benečanko, spomenika Giuseppeja Tartinija in cerkev. Sprehodili pa smo se še po obali Pirana, od koder smo imeli razgled vse do sosednje Italije.

Vesela in pestra druščina, topla morska klima ter razgled na širšo okolico so bili ključni za prijetno druženje na slovenski obali.
 
 

Predbožični čas v Koraku

23.12.2011 10:00

Čar veselega decembra je čutiti tudi pri nas, saj smo v zadnjih predprazničnih dneh zopet poskrbeli za pestro dogajanje v Centru KORAK. Obiskali smo praznično okrašeno Ljubljano, priredili srečelov, prejšnji teden pa smo si ogledali razstavo v etnografskem muzeju in s tem poskrbeli za širjenje našega znanja.
V muzeju smo spoznali način življenja dvanajstih etničnih skupin, ki že stoletja živijo v porečju Orinoca v južni Venezueli. Da je odnos teh etničnih skupin do narave povsem drugačen od našega, smo se lahko prepričali z opazovanjem razstavljenih predmetov, ki jih staroselci uporabljajo za sonaraven način življenja. Uporabniki teh predmetov se ravnajo po miselnosti, naj se vse, kar izvira iz deževnega gozda, se tja tudi vrne.


Razstavljenih je bilo okrog 700 predmetov, mi pa smo si najbolj zapomnili njihove obredne maske, šamanske pripomočke, orožje in orodje. Zelo zanimiv se nam je zdel nakit, ki ga sami sestavljajo iz povsem naravnih materialov. Tudi bivališča in ostali predmeti iz njihovega vsakdanjega življenja (glasbila, viseče mreže, čolni, lonci) kažejo na poseben odnos do narave, ki je nam popolnoma tuj. Prav zato tovrstne razstave služijo kot opomin sodobni družbi pri varstvu okolja in zaščiti kulturne dediščine. Za nas je bil obisk vsekakor poučen in z veseljem bomo še kdaj obiskali muzej.

___________________________________________________________________


V sredo, 21. decembra 2011, smo s Korakovci odšli v Ljubljano malo po deveti uri zjutraj. Odšli smo na krajši sprehod po Ljubljani, spotoma pa smo si ogledali še stojnice. Izlet nam je bil vsem zelo všeč in smo bili z njim zelo zadovoljni! V četrtek, 22. decembra 2011, pa smo imeli prednovoletni srečelov. Vsak izmed uporabnikov in zaposlenih je prinesel darilo v protivrednosti petih evrov, nato pa smo iskali srečo in z obračanjem angelčkov izbirali številke in nagrade. Nekateri so morali odgovarjati na vprašanja o božiču in Centru KORAK. Vsem nam je bil srečelov zelo všeč in smo bili na koncu zadovoljni z nagradami!

Roky

 
 

Čajanka z županom, Lionsi in klubovkami

21.12.2011 09:52
V Centru KORAK smo 20. decembra 2011 pripravili čajanko, na kateri so nas obiskali predstavniki Lions kluba Kranj in predstavnice društva Klub En korak več. S čajanko smo predstavili našo dejavnost na drugačen način ter našim partnerjem dali možnost, da se bolje spoznajo z našim delom in našimi uporabniki.Pridružili so se posameznim skupinam (rehabilitacijski in delovni skupini ter zaposlitveni enoti) in skupaj z nami ustvarjali. več...
 
 

Klepet s pilotko Marijano

13.12.2011 11:42

Ponedeljkovo druženje z Marijano Dežnak nam je pomagalo premagati stereotipno razmišljanje o strogi delitvi poklicev na moško in žensko domeno. Prva poklicna pilotka v bivši Jugoslaviji, ki ima za sabo že več kot 15 tisoč ur letenja, je v času opravljanja svojega poklica velikokrat začutila nezaupanje v njene sposobnosti s strani potnikov in poklicnih kolegov. Vzrok za nezaupanje pa je bil prav spol, ki še danes igra pomembno vlogo pri ocenjevanju uspešnosti in pričakovanj v poklicnem svetu.
Kljub temu sta jo vztrajnost ter ljubezen do letenja pripeljala do krmila enega največjih letal – Boeing 747. Marijana je z obvladanjem več kot 400 ton težkega jumbo jeta dokazala, da spol ni ovira za uspešnost v poklicu, ki si ga posameznik želi opravljati. Pravi, da sta za dosego življenjskega cilja potrebna predvsem volja in vztrajnost.Mi se z njo strinjamo, poleg tega pa smo ji hvaležni za obisk, saj nam je predstavila nam ne preveč poznan poklic iz zanimivega (ženskega) zornega kota.
 
 

Sonce v srcu za Korakovce

12.12.2011 14:36
Kljub slabi vremenski napovedi je v petek, 9. decembra 2011, sonce zopet seglo do naših src.Obiskala nas je skupina Sonce v srcu. Zapeli so nekaj angleških božičnih pesmi in nam zaigrali igro Božični škrat. Na koncu njihovega obiska so iz balonov izdelal še nekaj živali in nam s tem popestril predpraznični čas. Vsem nam je bil njihov obisk zelo všeč.
Roky
 
 
<< < 1 ... 10 ... 20 ... 30 ... 37 38 39 40 41 42 43 ... 50 ... 57 > >>

Aktualno

Utrinki s Korakovega tabora 2019

Na našem FB profilu je objavljenih par utrinkov z letošnjega Korakovega poletnega tabora v Pineti.

Vabljeni k ogledu.
06.06.2019

Srečanje podporne skupine za svojce

Svojce uporabnikov Centra KORAK vabimo na srečanje podporne skupine za svojce, ki bo v torek, 11.6.2019 ob 17.uri, v prostorih Centra KORAK.
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se