Delovna terapijaLahko branje

Pri delovni terapiji se učimo, kako skrbeti zase. Delovni terapevt nam pomaga izbrati prave pripomočke. Prilagodi nam tudi delo. Naučimo se rezati kruh, odpreti konzervo, kuhati, se umiti, oprati perilo, likati, iti na avtobus, uporabljati denar. Ob vrnitvi v službo nam delovni terapevt prilagodi delovno mesto. Delovni terapevt nam pomaga, kako dobro preživeti prosti čas.

V program delovne terapije so vključeni uporabniki po poškodbi, z boleznijo oz. osebe, pri katerih je prišlo do (nenadne) spremembe zdravstvenega stanja in zaradi določenih omejitev ne zmorejo samostojno funkcionirati oziroma je le-to oteženo.

Z obravnavami želimo uporabnikom zagotoviti lažje, samostojnejše ter varno izvajanje aktivnosti v vsakodnevnem življenju. Namen je vplivati na uporabnikove sposobnosti, njegovo delovanje, okolje v katerem funkcionira, zato, da bi lahko dosegel potrebno ravnovesje med sposobnostim na eni in zahtevami okolja na drugi strani. Ohranjanje in/ali izboljšanje spretnosti pripomore h kvalitetnejšemu življenju uporabnikov in k njihovemu dobremu počutju. Uporabnikom pomagamo in svetujemo pri izboljšanju ali ohranjanju izvajanja vsakodnevnih aktivnosti. Učimo jih novih oz. primernejših načinov izvajanja aktivnosti, svetujemo glede pripomočkov in adaptacije okolja, skupaj z uporabnikom razvijamo nove sposobnosti, spretnosti, veščine in zanimanja.

S svojimi pristopi delujemo preventivno in tako pripomoremo k samostojnejšemu, varnejšemu in učinkovitejšemu delovanju ljudi, s tem pa vplivamo na preprečevanje morebitnega poslabšanja njihovega stanja (poškodb, bolezni…).

Uporabnik aktivno sodeluje pri postavljanju prioritetnih ciljev in aktivnosti, ki so center ocenjevanja, obravnave in končne evalvacije. Preko celotnega delovno terapevtskega procesa delovni terapevti poslušamo in spoštujemo uporabnikove vrednote, prilagajamo obravnavo njegovim potrebam in mu omogočamo sprejemanje lastnih odločitev. Osredotočamo se na aktivnosti, ki jih posameznik mora ali želi početi.

Dolgotrajna rehabilitacija po poškodbi možganov zahteva holističen pristop, zato je vzajemno sodelovanje z ostalimi člani tima nujno potrebno.
Delovni terapevt svetuje in prilagaja različne pripomočke, izvaja individualne in skupinske obravnave, se vključuje v  skupine in širše socialno kolje, svetuje staršem, skrbnikom,  zagovornikom uporabnikov ter strokovnim delavcem. Svoje znanje predaja tudi  varuhom spremljevalcem in prostovoljcem ter jih usmerja pri delu z uporabniki na vseh področjih njihovega  delovanja. 

 
učenje dnevnih aktivnosti
 
kognitivni trening
 
učenje pisanja s prilagojenim pisalom

Aktualno

22.12.2021

Dragi Korakovi prijatelji!

Previharili smo naporno leto
in vendar se še vedno znamo nasmejati, poklepetati
in si pogledati v oči.
Kalimo se in dozorevamo.
Učimo se ...

Odpiramo Korakovo stojnico!


Prisrčno in toplo vabljeni na

KORAKOVO ZIMSKO PRAZNIČNO STOJNICO!

KDAJ?
v sredo in četrtek, 15. in 16.decembra 2021 od 10. do 18.ure,
v petek, ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se