NevrofizioterapijaLahko Branje

Pri fizioterapiji delamo vaje za boljše ravnotežje, usklajene gibe in občutke v rokah in nogah. Namen terapije je ponovno učenje in izboljšanje hoje, oblačenja, obuvanja, hranjenja. Tako lahko postanemo bolj samostojni.
V Centru Korak obravnavamo predvsem ljudi, ki so utrpeli poškodbo možganov, katere posledica je pogosto dolgotrajna  nezmožnost za samostojno življenje. Posledica poškodbe je okvara možganovine, zaradi katere se poslabšajo telesne, duševne in čustvene sposobnosti poškodovane osebe. Prizadeto je gibanje, ravnotežje, usklajenost gibov, občutenje,  telesna zaznava, izvrševanje funkcij. Po poškodbi se možgani skušajo na novo organizirati in možganske funkcije se izboljšujejo, če vanje stalno pritekajo senzorične vzpodbude. Specializirani veji fizioterapije, ki obravnava bolnike s senzoričnimi in/ali motorični motnjami pravimo nevrofizioterapija. Nevrofizioterapevtski pristop pa lahko vključuje obravnavo po Bobath konceptu za odrasle nevrološke bolnike, koncept PNF (proprioceptivna nevromuskularna facilitacija), model ponovnega motoričnega učenja…

Cilj obravnave je, ne glede na izbiro nevrofizioterapevtskega pristopa, najvišja možna stopnja samostojnosti osebe v gibanju in izvajanju funkcionalnih aktivnosti. Zato, da lahko izboljšamo uporabnikove funkcije v vsakodnevnem življenju, moramo med obravnavo upoštevati osnovne principe kot so pozitiven pristop, izkoriščanje uporabnikovih sposobnosti (rezerv), enostavno gibanje in intenziven program. Namen terapije je ponovno učenje ali izboljšanje izvajanja vsakodnevnih aktivnosti v   različnih okoliščinah - obračanje v postelji, vstajanje,usedanje, hoja oblačenje,slačenje, obuvanje, prehranjevanje.. s poudarkom na največji možni kvaliteti in kontroli gibanja med izvajanjem funkcije.


Posameznike učimo funkcioniranja v normalnem življenjskem okolju, kjer so prisotni tudi drugi moteči dejavniki. Pomembna dejavnika, ki vplivata na izbiro najbolj učinkovite in ekonomične strategije za izvedbo zahtevanega giba sta pacientovo individualno trenutno stanje in vplivi iz okolja. Najboljše vaje za izboljšanje funkcije so simulacije dnevnih aktivnosti ter vsakdanji gibi in situacije.

Aktualno

10. Korakova pomlad z Vladom Kreslinom

Društvo Klub en korak več organizira
10. dobrodelni koncert
»KORAKOVA POMLAD«, tokrat z legendarnim Vladom Kreslinom,
ki bo v četrtek, 16. aprila ...
13.01.2020

Srečanje podporne skupine za svojce

Svojce uporabnikov Centra Korak vabimo na srečanje podporne skupine za svojce, ki bo v PONEDELJEK, 13.01.2020, ob 17. uri v prostorih Centra Korak.
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se