ŠTUDIJSKI KROŽKI

V CENTRU KORAK ZA OSEBE S PRIDOBLJENO MOŽGANSKO POŠKODBO


ŠTUDIJSKI KROŽKI

(Povzeto po internem učnem gradivu za izobraževanje mentorjev študijskih krožkov, 2006).

Študijski krožki so neformalna oblika izobraževanja, namenjena odraslim v vseh življenjskih obdobjih, odraslim z različnimi izkušnjami, znanjem, sposobnostmi in pričakovanji. Vanje se vključujejo tako tisti, ki jim je učenje tuje, kot tisti, ki hočejo vsak dan izkoristiti za to, da se naučijo nekaj novega. Učenje v študijskih krožkih vsem članom omogoča uresničevanje svojih potreb. Te so lahko povezane z določenim znanjem, ki si ga želi posameznik pridobiti, ali pa z željo, da bi pri sebi ali v svoji okolici kaj spremenil ali izboljšal.

ŠTUDIJSKI KROŽKI IN OSEBE PO PRIDOBLJENI POŠKODBI MOŽGANOV


Težka poškodba možganov v življenje posameznika (in njegovih svojcev) vnese velike spremembe. Poškodbi možganov sledi preplet različnih posledic, med katerimi so lahko tudi: težave na področju gibanja, koordinacije, ravnotežja, hitra utrudljivost, pogosti glavoboli, senzorične motnje, težave z govorjenjem, spominom, pozornostjo, hitrostjo predelave podatkov, motnje izvršilnih funkcij, nemir, razdražljivost, izbruhi besa, impulzivnost, pretirana usmerjenost vase, apatija, depresija, tesnoba, šibka samozavest,… Študijski krožki se zaradi svojega premišljenega pristopa dokaj uspešno 'spopadajo' z omenjenimi posledicami, ki sicer velikokrat pomembno vplivajo na sposobnost in uspeh učenja. Študijski krožki spodbujajo medsebojno komunikacijo, sodelovanje, strpnost, kreativnost, medsebojno pomoč, vzajemno učenje in delitev izkušenj. Spodbujajo pravico do izbire ter zavedanje o enkratnosti in pomembnosti vsakogar. Cilje si krožek zastavi na temelju potreb, želja, pričakovanj in življenjskih okoliščin vseh članov, ob tem se cilji lahko prilagajajo dinamiki skupine in spremenjenim interesom članov. Upoštevajo pomembnost intelektualno spoznavnih lastnosti (različne učne stile, hitrost učenja, kakovost učenja, težave s spominom, pozornostjo, koncentracijo in nihajoče dnevne sposobnosti), raznovrstnost tehnik dela in načinov učenja pa ohranja motivacijo članov. Študijski krožki omogočajo visoko fleksibilnost pri prilagajanju načina dela učni skupini (značilnostim članov), izbiro pravih pristopov in metod dela in dinamičen časovni načrt (število in trajanje srečanj, pogostost srečevanja, kraj srečanj ipd). Ker so sofinancirani s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, omogočajo izvedbo aktivnosti in ciljev, ki članom veliko pomenijo, bi jih pa sicer težko umestili v program. Študijski krožki kot oblika neformalnega izobraževanja zaradi načina dela in odnosov v skupini zmanjšujejo strah pred učenjem in neuspehom, ki je s tem pogosto povezan, opogumljajo člane, da so ponosni na svoje velike in male dosežke in vsakomur omogočajo, da sodeluje toliko in na tak način, kolikor sam tisti dan želi in zmore.

AKTUALNA ŠTUDIJSKA KROŽKA V CENTRU KORAK


V Centru Korak v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije, študijske krožke izvajamo že od leta 2004. Letno izvedemo 2-3 krožke raznovrstnih vsebin, trenutno pa potekata dva študijska krožka in sicer: Zdravilni vrt 2 in Kuhamo z nasmehom.

Zdravilni vrt 2 predstavlja vsebinsko nadaljevanje urejanja Korakovega zdravilnega vrta. Center Korak se je namreč v letu 2011 odločil, da svojo zeleno površino pred zgradbo ob vodenju Zore Vadnjal Gruden, dr. med. in Brede Bernik, u.d.i.k.a., spremeni v zdravilni vrt, torej v prostor, kjer bodo uporabniki in zaposleni lahko dosegali boljše rezultate rehabilitacije s pomočjo vpliva narave. Pomembno se nam zdi, da naš zdravilni vrt, čeprav je že lepo urejen, še naprej ostane živ, da se v njem dogaja vedno nekaj novega, da se razvija, bogati, ker le tako je izpolnjen njegov glavni namen. V okviru omenjenega ŠK bomo skušali osvojiti izdelavo in tudi izdelati mozaik, večjo ptičjo hiško in skalnjak, obiskali bomo vrt čutil v Ljubljani, povabili pa bomo tudi goste z zanimivimi predstavitvami in predavanji na temo urejanja okolice.

Cilj študijskega krožka Kuhamo z nasmehom vsekakor ni samo osvojitev znanj kuhanja novih jedi, temveč tudi spodbujanje socialnih veščin, kot so sprejemanje, spoštovanje, sodelovanje, graditev občutka pripadnosti, razvijanje kritičnega mišljenja, razvijanje medsebojne pomoči…
Socialno mrežo v vsakodnevnem življenju največkrat utrjujemo v obliki neformalnega druženja ob skodelici dobrega čaja ali kave, zato smo se na krožku odločili, da  na eno izmed srečanj povabimo vodjo gibanja Experiment no Art = no Fun, Mateja Martel Režek, ki je svoje znanje in mite o kavi z veseljem podelil z nami. Pokazal nam je tako pripravo različnih napitkov s kavnimi avtomati, kot tudi pravilno kuhanje turške, grške in srbske kave. Na srečanju nam je bilo dano poizkusiti resnično dobro kavo… no tudi dve ali celo tri, kajti dobri kavi se ni moč upreti. Delavnica nam je odprla nova spoznanja o kavi in na tem mestu pristoji arabski pregovor, ki pravi: kot jo je umetnost pripraviti, tako bi jo morali zaužiti kot umetnino.
Vse bolj pa se povečujejo tudi zahteve po zdravem življenjskem slogu in ob porastu vsakovrstnih vrst zdrave prehrane so postali moderni tudi smutiji. Zato čas na krožku namenjamo tudi njim - da se naučimo pripraviti čim bolj okusne napitke iz različnih vrst sadja, zelenjave, oreščkov, začimb, superživil in drugih sestavin, ki nam v dobri družbi polepšajo dan in nas napolnijo z energijo. Svoje znanje iz priprave smutijev bodo naši uporabniki z veseljem prenesli v domače okolje in s tem osvežilnim ter zdravim napitkom presenetili svojce.


                                Marjan Kalamar, Anja Snedic,
                                 mentorja študijskih krožkov
                                     Center KORAK, Kranj

Aktualno

01.06.2020

Pridobljene možganske poškodbe

S ponosom sporočamo, da so po dveh letih skupnega dela strokovnih timov Centra Korak in Centra Naprej izšle strokovne podlage za nacionalne smernice ...
29.05.2020

Zahvala

Čas epidemije je prinesel tudi skrb, kako zagotoviti dovolj zaščitne opreme. Korak nikoli ni ostal brez podpore v družbenem okolju in tudi tokrat ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se