Zaključek projekta Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov

29.01.2013 13:03

V Centru KORAK smo v preteklem decembru zaključili izvajanje projekta Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov. Namen projekta je bil, da osebam s pridobljeno možgansko poškodbo, ponudimo celostno oskrbo ter jim omogočimo, da se zaposlijo na za njih primernem delovnem mestu, če se niso sposobni vrniti na delo, ki so ga opravljali pred poškodbo.

Glavni cilj projekta je bil razvoj kvalitetnih delovnih mest za invalide ter usposabljanje invalidov v programu zaposlitvene rehabilitacije. Invalide smo usposabljali za delo z glino in lesom ter opremili delavnici tako, da ustrezata njihovim potrebam. Pri načrtovanju programa oblikovanja gline je kot projektni partner sodeloval Zavod V-oglje, ki je tudi vodil usposabljanje mentorjev in invalidov za oblikovanje gline ter oblikoval proces dela za različne tehnike dela z glino. V zaposlitveno rehabilitacijo smo vključili 13 oseb, 5 oseb pa smo zaposlili v novoustanovljenem Zaposlitvenem centru Korak, kar je bil tudi eden izmed glavnih projektnih ciljev. Status zaposlitvenega centra nam je na podlagi izdelanega poslovnega načrta ter po kontroli strokovne komisije o izpolnjevanju kadrovskih, organizacijskih, tehničnih in drugih pogojev podelilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Zaposlitveni center zaposluje invalide na zaščitenih delovnih mestih in delovnem okolju, ki je prilagojeno delovnim potrebam invalida, ki ni zaposljiv na običajnem delovnem mestu.


Zaposlitvene možnosti za invalide na področju Gorenjske so slabe, zato je pomembno, da se ustvarja nova primerna delovna mesta ter se tako omogoči, da invalidi bolj enakovredno sodelujejo v družbi. Socialna izključenost in finančna negotovost sta na žalost stalna spremljevalca invalidske populacije. Projekt Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov  je delno financirala Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, projekt se je izvajal v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 4. razvojne prioritete: »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, 4.1 prednostne usmeritve »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti«. Projektna sredstva so nam omogočila, da razvijemo kvalitetne programe, prilagojene osebam iz ranljive ciljne skupine, ter invalidom ponudimo kvalitetno strokovno vodenje.

V Zaposlitvenem centru Korak načrtujemo nove programe, s katerimi bi lahko zagotovili nova delovna mesta in zaposlili več invalidov. Razvoj načrtujemo tudi v smeri razširitve sodelovanja z delodajalci, ki lahko na ta način nadomestno izpolnijo kvoto za zaposlovanje invalidov. Delodajalci, ki imajo zaposlenih 20 ali več oseb, imajo namreč obveznost zaposlitve določene kvote invalidov, lahko pa sklenejo pogodbo o poslovnem sodelovanju za nadomestno izpolnitev kvote z zaposlitvenim centrom, ki za njih zagotovi dobavo izdelkov ali opravi storitev. Če delodajalec ne zaposluje določene kvote invalidov ali ne izpolnjuje kvote nadomestno, mora mesečno nakazovati na račun Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov prispevek v višini 70% minimalne plače za vsakega manjkajočega invalida.

Zaposlene invalide v Zaposlitvenem centru Korak vključujemo v celoten delovni proces, ter za vsakega poskušamo najti delo, ki mu najbolj ustreza. Pri izdelovanju kvalitetnih izdelkov iz keramike in lesa nam je v veliko pomoč lasersko-gravirni stroj. Usmerili smo se v izdelavo uporabnih in okrasnih izdelkov, poslovnih daril, spominkov ter lesene embalaže. Proizvodnjo smo sposobni prilagoditi za izdelavo novih produktov po željah naročnika. Dodano vrednost naših izdelkov želimo dosegati z izvirnim oblikovanjem, uporabo naravnih materialov ter unikatnimi ročno izdelanimi izdelki.  

Kranj, 29. 1. 2013


Katalog izdelkov

29.11.2011 14:03

Na spodnji povezavi si lahko ogledate katalog izdelkov, ki so nastali v okviru projekta Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov, ki ga delno financira Evropska unija in sicer Evropski socialni sklad.

Keramična sova, svetilka, lučka, vrtna, okrasna

Izdelali smo keramične živali v različnih variacijah, ki lahko služijo kot okras, okrasna lučka ali hranilnik. Poleg keramičnih izdelkov so v katalogu tudi lesene igrače s poudarjeno didaktično vrednostjo.

Izdelke si lahko ogledate na spletni strani www.zc-korak.si.


Nov izdelek: vrtne lučke

29.08.2011 10:56

V Zavodu Korak smo izdelali dva nova izdelka - vrtni lučki v obliki ježa in sove. Tekočo glino vlijemo v modele iz gipsa, ki smo jih sami oblikovali in izdelali. Sledi retuširanje, glaziranje in žganje, da dobimo končna izdelka, kot jih lahko vidite na slikah.

 


Vrtne lučke so že čez dan zanimiv okras vašega vrta, v večernih urah pa postanejo še posebej atraktivne, saj oživijo kotičke vašega vrta, ki prej niso prišli do izraza. Odprtina na zadnji strani lučke je dovolj velika, da lahko vstavite sveče različnih oblik, barv in velikosti.

 

Vrtne lučke lahko kupite v prostorih Zaposlitvenega centra Korak na Kidričevi 53 v Kranju vsak dan med 7. in 15. uro za 12,00. Lahko pa nas tudi pokličete na telefon 04 / 28 18 626.


Sladoled je v glinenih lončkih še slajši

 

Kavarna Carniola je v sredo, 18. maja 2011, ob 17. uri gostila promocijski dogodek, na katerem smo predstavili unikatno izdelane glinene lončke in stregli sladoled, ki ga v kavarni izdelajo sami. Po kratki predstaviti projekta Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov, nam je Željko zaigral nekaj skladb.
 

 Prodajna polica z lončki

 
V projektu Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov, ki ga delno financira Evropska unija, in sicer Evropski socialni sklad, razvijamo primerna delovna mesta za težko zaposljive osebe z določeno stopnjo invalidnosti. V projektu kot partner sodeluje Zavod V-oglje.
 
Korakova stojnica
 
Mimoidoči ter ostali gostje so se lahko v prijetnem in sproščenem ozračju na vrtu omenjene kavarne lahko prepričali o novih možnostih zaposlovanja za osebe iz ciljne ranljive skupine ter se prepričali, da se tam streže res dober sladoled.

Unikatne lončke lahko skupaj s sladoledom kupite v
Kavarni Carniola (Gregorčičeva 2, Kranj), kmalu pa tudi v Kavarni in slaščičarni Rendez-vous (Oprešnikova 28, Kranj).

 


Poskušanje domačega sladoleda v ročno izdelanih lončkih


Kavarna Carniola, Zavod V-oglje in Zavod Korak vas v sredo, 18. maja 2011, ob 17. uri vabimo v Kavarno Carniola, kjer boste lahko poskusili domač sladoled, postrežen v unikatnih lončkih.

Lončki za sladoled

Lončke smo izdelali v okviru projekta
Razvoj zaposlitvene rehabilitacije invalidov, ki ga delno financira Evropska unija, in sicer Evropski socialni sklad. Razvijamo program, ki bo dolgoročno zaposloval težje zaposljive osebe z določeno stopnjo invalidnosti.

Izdelovanje lončkov

Vabimo vas, da si izberete svoj
unikatni lonček, ki je glaziran z okolju prijaznimi materiali, v njih pa lahko postrežete sladice, ki ste jih naredili sami in z njimi popestrite svojo zbirko desertnih posodic. Skupaj s sladoledom jih boste lahko kupili v Kavarni Carniola (Gregorčičeva 2, Kranj) ter Kavarni in slaščičarni Rendez-vous (Oprešnikova 28, Kranj).

Aktualno

22.12.2021

Dragi Korakovi prijatelji!

Previharili smo naporno leto
in vendar se še vedno znamo nasmejati, poklepetati
in si pogledati v oči.
Kalimo se in dozorevamo.
Učimo se ...

Odpiramo Korakovo stojnico!


Prisrčno in toplo vabljeni na

KORAKOVO ZIMSKO PRAZNIČNO STOJNICO!

KDAJ?
v sredo in četrtek, 15. in 16.decembra 2021 od 10. do 18.ure,
v petek, ...
N;
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Ali se strinjate z uporabo piškotkov?
Ne strinjam se